Hírek

2025. április elsejétől Városrendészetre változik a Szombathelyi Közterület-felügyelet neve

2024. október 16., 16:30

A széles feladatkörre való tekintettel 2025. április elsejétől Városrendészetre változik a Szombathelyi Közterület-felügyelet neve - erről hozott határozatot az alakuló közgyűlés az új Szervezeti és Működési Szabályzat részeként. Arról is döntöttek a képviselők, hogy a felügyelet átköltözik az Ady térről a Kossuth utca 11. szám alá.

2025. április elsejétől Városrendészetre változik a Szombathelyi Közterület-felügyelet neve

Városrendészetre módosul a közterület-felügyelet neve 2025. április elsejétől - erről hozott határozatot az alakuló közgyűlés. Az indoklás szerint az új elnevezés jobban tükrözi a szolgálat széles hatáskörét, feladatait.

Ágoston Sándor - irodavezető, Szombathelyi Közterület-felügyelet
"Annyira komplex feladatrendszere van a közterület-felügyeletnek, ami már az alapvető rendeltetésén túlnyúlik. A felügyelethez tartozik a mezőőri szolgálat, illetve az állategészségügyi és ebrendészeti szolgálat, tehát komplex jogkört lát el a közterület-felügyelet. Másrészt azt gondolom, hogy egy pici újítás egy szervezet életében időnként szükségessé válik. A Városrendészet elnevezés tükrözi a közbiztonsági és bűnmegelőzési-prevenciós szakmai feladatok elvégzését."

Nem csak neve változik meg, de új helyre is kerül a közterület-felügyelet. Az Ady tér 40.-es számú épület ugyanis már szűkös, és nem bővíthető, pedig a városvezetés a jelenleg 34 fős személyi állományt és a térfigyelő kamerarendszert is fejleszteni szeretné a jövőben. Ezért a felügyeletet a Kossuth u. 11-be költöztetik át, ami minden elvárásnak megfelel: a kameraszoba például háromszor akkora lesz. A tankerületi központ volt épülete évek óta üresen áll, az önkormányzat korábban meghirdette eladásra, de nem volt rá jelentkező. Most új funkciót kap.

Kelemen Krisztián - tanácsnok, elnök, Bűnmegelőzési Bizottság
"A Kossuth Lajos u. 11. szám alatti ingatlan tökéletes a bővítésre szánt Városrendészet működéséhez. Nyilván fel kell újítani, át kell alakítani, meg kell teremteni a technikai-műszaki feltételek, ez kb. 25 millió forintba fog kerülni, amit a Polgármesteri Hivatal költségvetéséből fogunk finanszírozni, és remélhetőleg április elsején már itt fogja megnyitni a kapuit a Városrendészet."

Előny az is, hogy a városrendészek közelebb lesznek a belvároshoz. Az épület a SZOVA tulajdonában van, a Polgármesteri Hivatal november elsejétől havonta közel 1,4 millió forint bérleti díjat fizet a száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cégnek.