Hírek

A kampány egyik "arca" volt Lupa, a belga juhász kölyök

2024. október 11., 16:30

Az állatok világnapjához kapcsolódva a rendőrség az elmúlt másfél hétben előadásokkal és foglalkozásokkal hívta fel a figyelmet a felelős állattartásra. Óvodásoktól az idősekig minden korosztályt igyekeznek érzékenyíteni. A kampány egyik "arca" volt Lupa, a belga juhász kölyök, akiből a tervek szerint nagyjából egy év múlva kábítószerkereső kutya lesz.

A kampány egyik arca volt Lupa, a belga juhász kölyök

 

 

 

Fürgén követi gazdáját Lupa, a három hónapos belga juhász. Már most élénken figyel a vezényszavakra, mozdulatokra, a játékáért pedig mindenre hajlandó. Ő a legújabb rendőrkutya-jelölt a vasi kapitányságon - kábítószerkeresőnek szánják. Egészségügyi vizsgálatok és négyhónapos intenzív tanfolyam vár rá a dunakeszi kiképző központban.

 

 

Csizmazia Tamás - .törzszászlós, kutyavezető, VVMRFK

 

"Külön tartogatnak Dunakeszin egy teszt vizsgát, ami az ösztönöket, az idegrendszer állapotát, a szocializációt vizsgálják, mennyire lett a világra felkészítve. Egészen kemény, zavaró ingerekig, pl. a gépkarabéllyal való lövésig elmegy a teszt."

 

 

Csizmazia Tamás ezúttal előzetes tesztek nélkül, szívből választott kutyát. Egyelőre a családban neveli, hogy kialakuljon a szoros kötődés, és igyekszik számára mindennap új ingereket biztosítani.

Minden esély megvan rá, hogy jó rendőrkutya váljon belőle, Lupa munkaképesség és egészség szempontjából is kiváló vérvonallal rendelkezik. Ha jól veszi az akadályokat, egy év múlva felszerelhet.

 

 

Csizmazia Tamás - .törzszászlós, kutyavezető, VVMRFK

 

"Egy életrevaló, egészséges kiskutya, teljesen arányos, harmonikus testalkattal, és azt a kis rosszaságot is produkálja, amit egy kiskutyának kell. A felmenőket ismerjük, a felmenők felmenőit is ismerjük."

 

 

fotók: közös mappa/Ekler_Luca_Lupa

Lupához nemrég egy kedves látogató érkezett: Ekler Luca paralimpiai bajnok atlétát hívták meg a kapitányság munkatársai egy rövid kutyás találkozóra az állatok világnapjához kapcsolódó kampányhetek alkalmából.

 

 

Németh Andrea - , Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

 

"A felelős állattartás 7 aranyszabályát minden korosztályban hangsúlyozzuk. Mindenki tudja ezeket, de így összefoglalva nincs meg. Azért kellenek ezek az előadások. Óvodától felnőttekig. Tartottunk fórumot nagycsaládosoknak, gyerekektől idősekig ott voltak."

 

 

KORÁBBI FELVÉTELEK Sokan úgy vállalnak házi kedvencet, hogy nem igazán tudják, mivel jár a mindennapi gondozása. A bűnmegelőzési alosztály munkatársai az előadások, foglalkozások alkalmával átadják a legfontosabb tudnivalókat, arról is szó esik, hogy az állatkínzás súlyosan büntetendő cselekmény, valamint kiderül, mit is jelentenek a kutya pórázán elhelyezett színes szalagok.

 

 

"A zöld egy barátságos kutya, odamehetek, megsimogathatom, de kizárólag a gazda engedélyével."

 

 

A piros agresszív, a kék kiképzés alatt lévő állatot jelez. Egyelőre csak kevesen ismerik ezeket a szimbólumokat, pedig így meg lehetne előzni a problémás helyzeteket.