Hírek

Eljött az önkormányzati ciklusváltás ideje

2024. október 10., 07:12

Eljött az önkormányzati ciklusváltás ideje: csütörtökön tartja alakuló ülését Szombathely Megyei Jogú Város új képviselő-testülete. Megalkotják az új Szervezeti és Működési Szabályzatot, továbbá megválasztják az alpolgármestereket, a tanácsnokokat, a bizottsági elnököket és tagokat, akiknek megbízatása 2029 októberéig szól. Az alakuló közgyűlést 9 órától élőben láthatják a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

Eljött az önkormányzati ciklusváltás ideje

Megalkotják az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal új szervezeti és működési szabályzatát. Az előterjesztés szerint a Városüzemeltetési Osztály ezentúl Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály néven folytatja tevékenységét, valamint különválik a Kommunális és a Környezetvédelmi Iroda. A hivatal létszáma két státusszal 284,5 főre bővül. 2025. január 1-től a SZOVA Bérleménykezelési Osztályának 18 dolgozója a hivatalon belül létrehozott új, Bérleménykezelési Irodában végzi a munkáját.

Április 1-től a közterület-felügyelet elnevezése Városrendészetre módosul, és átköltözik az Ady térről a Kossuth u. 11.-be. A tárgyi és működési feltételek megteremtésére 20-25 millió forintot különítenek el a költségvetésben.

Változatlanul három alpolgármester segíti Nemény András munkáját, akiket titkos szavazással választanak meg. Továbbra is László Győző lehet a polgármester általános helyettese, továbbá felel a szociális- és lakásügyekért, sportért, egészségügyért. Horváth Attila a gazdaság- és városfejlesztési, költségvetési és közbeszerzési ügyekben lehet illetékes, míg Horváth Soma dolgozhat majd a kultúráért, a civil ügyekért és a városüzemeltetésért.

Átalakul a bizottsági struktúra, az eddig meglévő négy állandó mellett négy szakmai bizottság működik, ebből kettő újonnan szerveződik. Az előterjesztés szerint a 13 tagú Gazdasági és Jogi Bizottságot továbbra is Bokányi Adrienn, a 9 tagú Kulturális, Oktatási és Civil Bizottságot Putz Attila, a Szociális és Lakás Bizottságot Czeglédy Csaba, a 11 tagú Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottságot Tóth Kálmán vezeti. Az ugyancsak 11 taggal működő Egészségügyi Szakmai Bizottság elnökének Szuhai Viktort jelölik, a 9 tagú Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnöke Illés Károly lehet. Hét taggal megalakul a Szellemi Örökség, Nemzetiségi és Térségi Kapcsolatok Szakmai Bizottsága, Danka Lajos elnökletével, továbbá létrehozzák a Fenntarthatósági és Klímastratégiai Szakmai Bizottságot Németh Ákos vezetésével. A legnagyobb létszámú, 17 fős Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság munkáját továbbra is Kelemen Krisztián irányítja. A Közbeszerzési Bíráló Bizottságba hat tagot delegálnak.

Az eddigi három helyett négy tanácsnokot választanak. Ahogy az elmúlt öt évben, úgy ebben a ciklusban is Bokányi Adrienn felelhet a gazdaság- és városfejlesztésért, Szuhai Viktor a külkapcsolatokért, Németh Ákos pedig a fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért. Mellettük közrendvédelmi tanácsnoki pozíciót kaphat Kelemen Krisztián.

Megállapítják a polgármester és az alpolgármesterek illetményét, valamint a városi képviselők, bizottsági tagok és elnökök, a tanácsnokok és frakcióvezetők tiszteletdíját. A javaslat szerint a tiszteletdíjak minden év március 1-től a KSH adott évre közzétett hivatalos fogyasztói árindexének megfelelő mértékben emelkednének.