Hírek

Első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórum

2024. július 11., 12:41

Ausztriából, Olaszországból és több magyar vármegyéből is érkeztek nyugdíjas szervezeti vezetők az első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórumra, Szombathelyre. Az eseményen elhangzott: országhatárokon belül és kívül ugyanazok a problémák, ezekre igyekeztek megoldást találni a résztvevők.

Első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórum

Három osztrák tartomány nyugdíjas szervezetei, az Észak-Nyugat-Olaszországi Nyugdíjas Szövetség, valamint a határmenti magyar vármegyék nyugdíjas szervezeteinek vezetői vettek részt az idősügyi találkozón. A résztvevők egyetértettek abban, hogy ismereteik megosztása által a későbbiekben közös akciókban, pályázatokban, szakmai programokban érhetnek el közös sikereket. 

Roberto Treu - CGIL Nyugdíjas Szövetség
“Különösen ebben a három országban nagyon hasonló problémákkal küzdenek a nyugdíjasok, ezért nemcsak nemzeti, hanem közös megoldásokra is szükség van. Hasonlóan az európai minimálbér-rendszerhez egy olyan európai minimálnyugdíj-rendszert kellene kidolgozni és elfogadni, ami garantálja, hogy egy teljes életen át hozzá lehessen férni a megfelelő szociális- és egészségügyi szolgáltatásokhoz és a tisztességes megélhetéshez.”

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége azért kezdeményezte a nemzetközi találkozót, hogy az életkora miatt fokozottan kiszolgáltatott korosztály helyzetén összefogással segíthessenek. Arra törekszenek, hogy bővítsék szakmai kapcsolataikat.

Meskó László - elnök, Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége
“Az alapötlet abból indult ki, hogy azonosak a gondjaink, és teljesen mindegy, hogy Szombathely, Nyíregyháza, Graz, Bécs, az idősügyi problémák teljesen azonosak. Ezekre keresünk közös választ, mert nemcsak a problémáink közösek, hanem a megoldásoknak is közösnek kell lennie. Akik itt vannak - osztrák, olasz és magyar, nyugdíjjal foglalkozó szakemberek -, azok, akik mindennapjaik során találkoznak ezekkel a problémákkal.”

Az idősügyi fórumon öt téma - egészségügy, egzisztenciális helyzet, emberi méltóság, kommunikáció és szabadidő - köré csoportosították a közös teendőket. A szombathelyi szervezetnél már eddig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minőségi programokat kínáljanak a nyugdíjasoknak. 

Molnár Árpád - elnök, Vas Megye és SZMJV Nyugdíjas Szövetsége
“Rendezünk szellemi vetélkedőt, rendezünk batyus bált, részt lehet venni Ki mit tud?-on, főzőversenyen, különféle vetélkedőkön, kirándulásokon”

A demográfiai változások miatt egyre több az időskorú. A nemzetközi regionális találkozónak feltehetően lesz folytatása.