Hírek

Hőségnappal zárult az előző hét és folytatódik a kánikula

2024. július 16., 22:27

Hőségnappal zárult az előző hét és folytatódik a kánikula, ami az egészséges szervezetet is megterheli. Érvényes a legmagasabb fokú hőségriasztás még csütörtökig, azzal együtt, hogy itt, Szombathely térségében voltak a „leghűvösebb” napok az utóbbi időben.

Hőségnappal zárult az előző hét és folytatódik a kánikula

Öt országos napi melegrekord dőlt már meg júliusban, 41 Celsius-fokot mért vasárnap a HungaroMet Körösszakál településen, ezzel 116 éves rekord lett a múlté, miközben Szegeden vasárnapra virradóra nem csökkent 27 fok alá a hőmérséklet.

Szombathelyen ennél enyhébb a hőség: 31 Celsius-fok lett a július 14-ei napi maximum hőmérséklet, szombaton pedig kevéssel 30 Celsius-fok alatt maradt a hivatalos maximum – azonban a burkolt felületek és a gyenge átszellőzés miatt akár 5-10 fokkal is magasabb hőmérsékletet mérhetünk a sűrűn beépített övezetekben, mint külterületen.

Nem látszik jelentős enyhülés, a harmadfokú hőségriasztás július 18-án éjfélig érvényes Vas vármegyére is, miközben a meteorológiai szolgálat másodfokú figyelmeztetése érvényes a megyére a magas középhőmérséklet miatt.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, ne tartózkodjon a tűző napon.
Szombathelyen 9 légkondicionált helyszínre húzódhatunk be a hőség elől: a nagyáruházak mellett a polgármesteri hivatal földszinti ügyféltere szerepel a listában.