Hírek

Megalakult az új szombathelyi képviselő-testület

2024. október 11., 08:07

Megalakult az új szombathelyi képviselő-testület. Alpolgármesterré választották Horváth Attilát, Horváth Somát és László Győzőt, négy tanácsnok lépett hivatalba, felálltak a bizottságok is. Nemény András polgármester székfoglalójában a következő öt év terveiről beszélt: élhető és biztonságos várost szeretnének sűrűre szőtt szociális hálóval és erős közösségekkel.

Megalakult az új szombathelyi képviselő-testület

A júniusi önkormányzati választásról szóló tájékoztatóval vette kezdetét az alakuló közgyűlés. Tordai Ildikó, a Helyi Választási Bizottság elnöke foglalta össze a legfontosabbakat és ismertette az eredményeket. Majd a Himnusz hangjait követően a képviselő-tesület tagjai ünnepélyesen esküt tettek.

"Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom."

Az Éljen Szombathely 11, a Fidesz-KDNP négy, a Mi Hazánk egy képviselőt delegált az új testületbe, és egy független tagja is van a közgyűlésnek. Ágh Ernő, Bokányi Adrienn, Czeglédy Csaba, Danka Lajos, Gálffy Áron, Horváth Attila, Horváth Gábor, Horváth Soma, Illés Károly, Kelemen Krisztián, László Győző, Lenkai Nóra, Lukács Dániel, Németh Ákos, Putz Attila, Szuhai Viktor, Tóth Kálmán is aláírta az esküokmányt, majd Nemény András letette a polgármesteri esküt.

"Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom."

Nehéz idők jönnek, bizonytalan az iparűzési adóbevételek elosztása, és erős a függés az uniós forrásoktól - mondta polgármesteri székfoglalójában Nemény András. Beszélt az új ciklus céljairól is. Élhető, zöld várost szeretnének, amely felkészülten áll a klímaváltozás kihívásai elé. Egészségmegőrzési akció indítását tervezik, szorosabbra szövik a szociális hálót, nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra és erős közösséget építenek. Mindezt együttműködésben képzelik el a kormánnyal, a vármegyével, a térséggel és a testvérvárosokkal.

Nemény András - polgármester
"Büszke vagyok arra, hogy míg 2019-ben még csak egy reményre szavaztak, most az elmúlt öt év tapasztalatára alapozva hozhattak döntést, és hogy így döntöttek. Egyértelmű visszaigazolást kaptunk, hogy az együttműködésre építő, a közösségteremtő, a pártpolitikát visszaszorító, a csak városra koncentráló munka megtérül. Hiszem, hogy ezt várják tőlünk a választók a jövőben is."

A polgármester azt ígérte, a szombathelyiek továbbra is számíthatnak a városvezetésre, igyekeznek megvalósítani az elvárt fejlesztéseket. Az első napirendi pont megtárgyalása előtt Czeglédy Csaba kért szót, hiányolta az ülésről Hende Csaba országgyűlési képviselőt. Az új testület elsőként az új Szervezeti és Működési Szabályzat módosításáról határozott. Ágh Ernő felszólalásában ismertette, hogy a Fidesz nem ért egyet a SZOVA bérleménykezelési részlegének a Polgármesteri Hivatalba történő integrálásával, sem a közterület-felügyelet átnevezésével és átköltöztetésével. A jobboldali képviselők tartózkodtak az SZMSZ-ről szóló szavazásnál.

Titkos szavazással megválasztották az alpolgármestereket, Horváth Attilát, Horváth Somát és László Győzőt, majd mindhárman ünnepélyesen esküt tettek.

Ebben a ciklusban négy tanácsnok dolgozik a városvezetésben - Bokányi Adrienn, Kelemen Krisztián, Németh Ákos és Szuhai Viktor. Kialakult az új bizottsági struktúra is, négy állandó és négy szakmai bizottság végzi a közgyűlési döntések előkészítését. Nemény András bejelentette, hogy október 4-én megalakult az Éljen Szombathely! frakció, Tóth Kálmán vezetésével.

Az új képviselő-testület október 22-én délelőtt tartja első rendes ülését.