Hírek

Megszervezi idén is érzékenyítő programját a Látássérültek Vas Vármegyei Egyesülete

2024. október 16., 16:30

Együtt élünk mottóval szervezi meg idén is érzékenyítő programját a Látássérültek Vas Vármegyei Egyesülete. A sportház aulájában általános- és középiskolás diákok tapasztalhatják meg saját bőrükön a vak emberek mindennapi nehézségeit, illetve megismerhetik és kipróbálhatják az őket segítő különleges eszközöket. Öt nap alatt több százan fordulnak meg a rendezvényen.

Megszervezi idén is érzékenyítő programját a Látássérültek Vas Vármegyei Egyesülete

Tizenegy éves már az Együtt élünk rendezvény, amely a látó embereket érzékenyíti a vakok, illetve látássérültek mindennapi nehézségei iránt. Ma délelőtt 60 diák járta végig a különböző állomásokat, köztük a Perintparti Waldorf iskola tanulói. Kipróbálták például a vakvezető kutyával való közlekedést.

Horváth Bálint, Zahorecz Vince Márton
"Én most először találkoztam ezzel. Te mit próbáltál ki? Én is a kutyát. Meglepően gyorsan ment, kutyával sokkal gyorsabban lehet közlekedni."

A lépcsőn és a vezetősávok mentén fehér bottal kellett tájékozódni, ami látóként egyáltalán nem könnyű.

Tóth Szonja
"Ijesztő volt egy kicsit, sokszor elbizonytalanodtam, volt, hogy teljesen eltévedtem a csíkok között. Nem tudom miért, nem éreztem őket. Félelmetes volt nagyon."

Cipőt befűzni, zoknit párosítani mindennapos tevékenység, a nem látók számára azonban kihívás. Ezt is kipróbálhatták a gyerekek. Több segédeszközt is mutattak nekik, mint például a Braille-írógép, a színfelismerő készülék vagy a speciális nagyító.

"És itt jön a varázslat! Pitty-pitty. Ez egy vízszintjelző. Annyiban segíti a vak embert, hogy ne csorduljon túl a pohár."

"Hangokat fogok bejátszani, és fel kell ismerni őket, jó?"

Olyan hétköznapi hangokat próbáltak felismerni a gyerekek, mint a taps, vagy a zipzár hangja. Mellette pedig tapintással kellett azonosítaniuk a dobozba rejtett tárgyakat.

"Hmmm, na mi lehet ez? Fahéj. Fahéj, az. Igen!"

Az egyik legizgalmasabb próbatétel a sötétszobában várt a fiatalokra: kettes-hármas csoportokban fűszereket, száraztésztát, gyümölcsöket, pénzérméket igyekeztek felismerni, ruhát hajtogattak, asztalt terítettek - teljesen vakon. A rendezvény fő célja, hogy minél többen bepillantsanak a látássérült emberek világába.

Bősze György - elnök, Látássérültek Vas Vármegyei Egyesülete
"Több asztalt helyeztünk el eszközök bemutatásával, játékokkal, hangfelismeréssel, tapintós és egyéb feladatokkal interaktívan, hogy kicsit élvezetesen tudják ezeket az információkat elsajátítani, és utána merjenek és tudjanak jól segíteni számunkra. Szerintem van visszacsatolás, a 11 év elteltével egyre inkább oda mernek jönni hozzánk segíteni."

A Fehér bot világnapjához kapcsolódó ötnapos programon több száz diák fordul meg.