Hírek

Négy Szombathelyen szolgáló vakvezető kutyát teszteltek az AGORA előtti területen

2024. október 18., 16:30

Négy Szombathelyen szolgáló vakvezető kutyát teszteltek péntek délelőtt az AGORA előtti területen. A Csepeli Kutyaiskola kiképzői évente megvizsgálják, hogy az ebek megfelelően segítik-e gazdájukat.

Négy Szombathelyen szolgáló vakvezető kutyát teszteltek az AGORA előtti területen

Az idén 11. alkalommal megtartott Együtt Élünk elnevezésű ötnapos szemléletformáló programsorozat részeként kutyakiképző szakemberek érkeztek a fővárosból, hogy ellenőrizzék, az általuk betanított vakvezető kutyusok hogyan teljesítik feladataikat Szombathelyen.

Bősze György - elnök, Látássérültek Vas Vármegyei Egyesülete
Ha valamilyen panaszunk van a kutyával való közlekedés során, probléma merül fel, egyéb, azt jelezzük a kutyaiskolának, és mivel ma itt négy vakvezető kutya is részese a rendezvénynek, ezért össze tudtam hozni - a jó kapcsolataimnak megfelelően -, hogy két kutyakiképző látogatott el hozzánk, akik a téren itt a közelben lévő akadályoknál - zebránál, lámpánál, lépcsőknél, egyéb helyeken - megnézik a vakvezető kutyusoknak a munkáját, és megkérdezik a gazdikat, hogy van-e valami probléma, van-e, amire jobban oda kell figyelni

Az utógondozási program keretében a Vakvezetőkutya-kiképző Központ évente kontrollálja az ebek mentális és egészségi állapotát.

Rózsa Katalin - vakvezetőkutya kiképző, MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ
Találkozunk a kutyával, látjuk azt szakemberként, hogy ha valami probléma van, vagy ha valami nem úgy van, ahogy lennie kéne, illetve egy rövid szakaszon megnézzük az ő munkájukat, láthatjuk azt, hogy a kutyának a jelzései azok megfelelőek-e, illetve, hogy ha valami elcsúszott, akkor abban hogyan lehet segíteni

Ha a szakemberek problémát észlelnek, tanácsokkal segítik a gazdit. Országszerte a központ körülbelül 70 kutyusa teljesít szolgálatot.