Hírek

Nem hosszabbítja meg a gersekaráti önkormányzat a Sárvíz-tóra vonatkozó haszonbérleti szerződést

2024. október 11., 08:08

Nem hosszabbítja meg a gersekaráti önkormányzat a Sárvíz-tóra vonatkozó haszonbérleti szerződést a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségével, a tavat január 31-étől a falu működteti - erről döntött nemrég a képviselő-testület. A határozat nagy felháborodást keltett a horgászok körében, nem látják biztosítottnak a tó jövőjét, a szövetség pedig úgy látja, 15 év munkája megy veszendőbe. Aláírásgyűjtés indult és lakossági fórumot is szerveznek.

Nem hosszabbítja meg a gersekaráti önkormányzat a Sárvíz-tóra vonatkozó haszonbérleti szerződést

A Sárvíz-tavat 2009 óta a megyei horgász szövetség bérli a gersekaráti önkormányzattól. A horgászok területi- és napijeggyel egyaránt látogathatják, ami egy kedvelt és megfizethető forma. A haszonbérleti jogviszony 2025. január 31-ével lejár. Közel egy éve zajlanak az egyeztetések a hosszabbításról, sokáig úgy tűnt, eredményesek a tárgyalások, és a következő tíz évben is a szövetségé lehet a halászati jog. Szeptemberben azonban váratlanul úgy határozott a képviselő-testület, hogy elutasítja a szövetség bérleti ajánlatát, és maga üzemelteti tovább a tavat. Jövőre tehát itt már nem lehet vasi területi jeggyel pecázni. A horgászok körében nagy felháborodást keltett a döntés.

Garamvári Sándor
"Azért ez egy nagy érvágás lenne, ha ez tovább nem működhetne, sajnos."

Mozsár Gábor
"A Vas megyei jeggyel ki tudsz ide jönni, eltölteni egy jó hétvégét, úgyhogy ez biztos, hogy érzékenyen fogja érinteni a horgászokat. Nem tudjuk, milyen lesz az új helyzet, napijegyes lesz, milyen szabályok lesznek. Ezt a tavat a szövetség rakta rendbe így ahogy van, azelőtt nem volt ekkora látogatottság. Ez Vas megye ékköve."

A szövetség jó gazdaként gondoskodott a horgászati szakasz fenntartásáról, 15 év alatt a törpeharcsával teli tóból népszerű horgászvíz lett. Pályázati és saját forrásból rendezték a horgászhelyeket, számos jóléti elemet - padokat, szalonnasütőket, játszóteret - telepítettek, rendbe hozták az utat. A folyamatos és szakszerű telepítések révén pedig szép halállomány alakult ki.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Mindent megteszünk azért, és kérjük az önkormányzat a döntését vizsgálja felül. Abban vagyunk érdekeltek, hogy békés úton és ne távozni kelljen, hanem maradhassunk, és a horgászok továbbra is látogathassák az általános területi jegyeikkel, napijegyeikkel a gersekaráti tavat."

3 millió forint éves haszonbérleti díjat fizetne a szövetség, ami az állam által előírt összeg 25-szöröse. Az önkormányzat szerint azonban ez kevés.

Pászthory Istvánné - polgármester, Gersekarát
"Az elmúlt 15 évben a Sporthorgász Szövetség használatában lévő tavat biztonságban tudtuk, szakmailag nagyon jól működtették valóban, azonban az önkormányzat számára ez nem volt gazdaságos. A 15 év alatt a szövetségtől kapott 25,5 millió forintot, további 7,5 milliót kaptunk a strand korábbi üzemeletetőjétől. Ezzel szemben volt 39,5 milliós kiadásunk, ami az elmúlt 15 évben a tóra lett költve. Ebből látható, hogy ez nem hozott a településnek hasznot, inkább sokba került, ezért gondoltuk, hogy mi szeretnénk a továbbiakban működtetni, egy nonprofit kft.-t hoztunk létre, a részletek kidolgozása folyamatban van még, ezekről még nem szeretnék nyilatkozni."

A szövetség benyújtotta a jóléti létesítményekre és a halállományra vonatkozó kártalanítási igényét, mintegy 70 millió forint értékben.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Alapvetően mi nem kártérítést szeretnénk, nem elszámolásból eredően pénzhez jutni. Fő célunk, hogy az önkormányzat is belássa, hogy a horgászattal a horgász szervezeteknek kell foglalkoznia, ahogy ez van országosan is. Jelenleg az országban nagyon elenyésző számban hasznosít direktben tavat önkormányzat, általában egyesületek, szövetség, mi erre felhívtuk a figyelmet, hogy ebben a civil szervezeti formában lehet megfizethető és kedvelt horgászvíz a gersekaráti tó."

A polgármester azt mondja, nem értenek egyet az elszámolási kérelemben felsorolt tételekkel. A horgászok online petíciót indítottak, hogy ne változzon a tó üzemeltetése, a szövetség pedig lakossági- és horgászfórumot szervez október 24-én, csütörtökön 17 órától a gersekaráti kultúrházban. A szövetség kérte a képviselő-testület tagjait és a polgármestert is, hogy vegyenek részt a fórumon, és ismertessék a tóval kapcsolatos terveiket.