Hírek

Nyelvvizsgahelyszínt avattak kedden a Kereskedelmi és Vendéglátó Technikumban

2024. október 10., 07:11

Nyelvvizsgahelyszínt avattak kedden a Kereskedelmi és Vendéglátó Technikumban. Az intézmény - Vas vármegyében egyedüliként - tagja lett a Németországhoz kötődő iskolák PASCH-hálózatának. A kéttannyelvű osztályokba járó diákok tanórai keretek közt készülnek fel az ún. DSD, magasszintű német nyelvvizsgára, és itt helyben, ingyenesen le is tehetik azt. A bizonyítvány nagy előnyt jelent a külföldi továbbtanulásban és munkaerőpiacon.

Nyelvvizsgahelyszínt avattak kedden a Kereskedelmi és Vendéglátó Technikumban

35 évvel ezelőtt Dallos Gyula, akkori igazgató állította fókuszba a magasszintű idegennyelv-oktatást a kereskedelmi technikumban, ami azóta is az iskola egyik fő erőssége. Most újabb lépést tesznek a fejlődés útján - mondta köszöntőjében Sárayné Süle Gabriella igazgató. A technikum ugyanis tagja lett a Németországhoz kötődő partneriskolákból álló ún. PASCH hálózatnak, amely világszinten közel 1800, Magyarországon 44 intézményt számlál.

Sárayné Süle Gabriella - igazgató, VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum
"Az iskolánk számára a legnagyobb előny, hogy a kéttanítási nyelvű képzésben részt vevő diákjaink ingyenesen letehetik a DSD nyelvvizsgát. Jelentős óraszámban tanulnak németet, a tanórákon felkészülnek erre a nyelvvizsgára, ami elsődlegesen Németországban nagy előny a továbbtanulás és a munkavállalás terén."

A DSD, azaz a Deutsches Sprachdiplom a Német Kultuszminisztérium 1974 óta működő nemzetközi nyelvvizsgája, amit német nyelvterületen a munkahelyek és az egyetemek is elfogadnak, de az Európai Unióban is az egyik legmagasabb szinten számon tartott nyelvvizsga - mondta el Kirsten Ahlers kulturális referens. A Vas Megyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum ünnepélyesen megerősítette a tavaly kötött előzetes megállapodást a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen Budapesti Német Szaktanácsadás képviseletével, majd az igazgató átvette a PASCH plakettet. Az első DSD nyelvvizsgákat novemberben rendezik: az írásbelivel kezdenek, januárban pedig a szóbelivel folytatják. A PASCH program célja az is, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a német nyelv és kultúra iránt, színesítse a diákéletet és a tanárok újszerű továbbképzésben részesüljenek.

Az ünnepségen a német-magyar kéttannyelvű osztály diákjai adtak műsort. A két Lotti című Kästner-regényből játszottak jeleneteket.