Hírek

Október 16. az újraélesztés világnapja

2024. október 15., 16:30

Évente 24 ezer embert érint a hirtelen keringésleállás. Az életben maradás esélye percenként tíz százalékkal csökken, ezért nagyon fontos, hogy minél több laikus megtanulja a mentési lánc első elemét, az újraélesztést, és a mentők kiérkezéséig segítséget nyújtson a bajba jutottnak. Október 16. az újraélesztés világnapja, ez alkalomból alapszintű gyakorlati oktatást tartottak a sportházban, közel 500 résztvevőnek.

Október 16. az újraélesztés világnapja

Egésznapos bemutató és oktatás folyt ma a sportházban az újraélesztés világnapja alkalmából az önkormányzat, a Vas Vármegyei Mentésügyi Alapítvány és az AGORA szervezésében. A megnyitón Nemény András, a rendezvény fővédnöke felidézte, amikor elődje, Puskás Tivadar polgármester 2011-ben elindította a Segítés Városa programot azzal a céllal, hogy a lakosság harmada tanulja meg a reanimáció helyes technikáját. Folytatják ezt a kezdeményezést.

Nemény András - polgármester
"Merni kell lépni, ha az ember felismeri, hogy baj van. Kell bátorság, hogy odamenjen, és megtegye, ami szükséges, és persze kell a tudás, mert akkor tudunk jól eljárni. Számomra az újraélesztés felelősségvállalás jelent, nagy dolog, mert felelősséget vállalunk más emberek életéért."

A hirtelen szívhalál a vezető halálokok egyike. Ki kell alakítani az emberekben a motivációt a segítésre - ezt üzente Puskás Tivadar, akinek üdvözlő szavait Novák Edina moderátor tolmácsolta. Majd Horváth Balázs mentőtiszt mutatta be az újraélesztés helyes technikáját. Előbb meg kell győződni róla, hogy biztonságos a környezet, majd ha az áldozat semmire nem reagál, ki kell deríteni, hogy lélegzik-e.

"Hátrahajtjuk a beteg fejét, fölé hajolunk, és tíz másodpercig nézzük a mellkaskitéréseket."

Tárcsázzuk a 112-es segélyhívót, és kezdjük el a mellaskompressziót, az ismert Bee Gees-dal ritmusára. 2021 óta a lélegeztetés már nem része a protokollnak.

"15 másodperc!"

Az első csoportban a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum, a Puskás- és a Zrínyi-iskola diákjai tanultak újraéleszteni, majd a nap folyamán a Bolyai, a Váci, a Reményik és a Bercsényi-iskola több osztálya is részt vett a 15 perces oktatáson. Minél több laikus sajátítja el a helyes technikát, annál jobb.

Horváth Balázs - mentőtiszt
"Rajtuk múlik az élet. Nagyon fontos a mentők kiérkezési ideje, de a lehető legtöbbet akkor teszünk és akkor tesznek a laikusok, ha időben felismerik a keringésleállást, és megkezdik a minőségi mellkaskompressziókat. Mi ehhez tudunk segítő kezet nyújtani most."

Az oktatás végén a félautomata defibrillátor használatát is bemutatták. A készülék egyértelmű utasításokat ad, hogy mi a teendő.

"Nyomja meg a sokk gombot. Senki nem ér a beteghez! Ütni fogjuk, senki nem ér a beteghez! Sokk leadva. Kezdje meg az újraélesztést." pitty-pitty

A megszerzett tudást évente tanácsos frissíteni. Az újraélesztést szerdán Szombathely több pontján is ki lehet próbálni, illetve meg lehet tanulni. Délelőtt a Vásárcsarnokban és a Modam kávézóban, délután a Városháza aulájában, a vasútállomáson és a HOMA Centrum főbejáratánál várják az érdeklődőket.