Hírek

Rengeteg különleges halat lehetet kóstolni a 10. alkalommal megrendezett Halas Napon

2024. július 17., 22:19

Csukapörkölt tésztával, vajon pirított sült hal káposztaágyon, halfőzelék - rengeteg különleges halat lehetet kóstolni a 10. alkalommal megrendezett Halas Napon szombaton. Az idei rendezvényen 30 csapat vett részt a főzőversenyen.

Rengeteg különleges halat lehetet kóstolni a 10. alkalommal megrendezett Halas Napon

Ennyi csapat még egyik éven sem forgatta a fakanalat a vaskeresztesi Halas Napon. 30 tagegyesület és baráti társaság főzött. Két kategóriában lehetett indulni: halászlevet és más halételeket kellet a szakértő zsűrinek prezentálni. Volt, aki hagyományos recept alapján főzött. A Szombathelyi Evangélikus Férfikört Tóth Sándor vezette idén. Három éve halászléje első helyezést ért el. Elárulta, mi a titka a legismertebb halételnek. 

Tóth Sándor
“Alföldi pirospaprika. Tessék nézni, ilyen levet nem igen lát, tehát a magánszéktől származó, Alföldről eredeti pirospaprika.”

Különlegességek is készültek. A zalaszentgróti Karajtépők például káposztás ínyencséggel készültek.

Tancsics Dezső
“Ez egy vajon pirított pontyfilé lesz fokhagymásan elkészítve, a köret meg paprikás savanyúkposzta lesz hozzá.”

A püspökpusztai csapat különleges csukapörköltet főzött, tésztával kínálták.

Horváth Árpád
“Közép Európában nem készítenek csukapörköltet, ez egy 10 évvel ezelőtti ötletem alapján indult ezt a főzés, hogy ezt próbáljuk tovább vinni a csukának a receptjeit, és nagyon egyszerű a receptje. Meg kell pirítani a hagymát, teszünk bele egy kicsi fokhagymát, rátesszük a paprikát, beleforgatjuk a csukát, egy kis bors, és rövid lével megfőzzük.”

A látogatók is nyitottan álltak a különlegességekhez.

Hancu Marianna
“Szeretem a különleges ételeket, és azért is jöttem, hogy lássam, hogy milyen különleges ételeket szoktak itt csinálni, mert lehet, hogy valamikor majd én is ki fogom próbálni.”

A Halas Nap idén jubilált. A rendezvény egyre jobban növi ki magát, már az országos halas programok közé is bekerült. Az ország minden részéről érkeznek látogatók a vaskeresztesi Halas Napra, amelynek a célja a térség megismertetése és a halételek népszerűsítése.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök - Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
“Ez a rendezvény a szövetség életében egy nagy program, amire kollégákkal, önkéntesekkel nagyon sokat készülünk, hogy minél jobb hangulatú legyen, ez egy igazi civil rendezvény, még nem profi rendezvényszervezővel, hanem mi magunk tanultuk meg az elejétől a végéig, és hát természetesen a 10. évre már megszereztük azt a rutint, amivel azt gondoljuk, hogy már elég jól tudjuk megrendezni, és hát a következő 10 évben pedig azon kell gondolkodnunk, hogy hogy tudjuk mégszínesebbé tenni a programot.”

Az eredményhirdetésen a szervezők megköszönték mindazoknak, akik mind a 10 évben segítették a Halas Napot. A halászlékészítő verseny győztese a Tógazda Marcali csapata, a halételkészítő kategória nyertese pedig a Püspökpusztai Csukapörkölt főzők lettek.