Hírek

Szobrot állít Hollán Ernőnek a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara

2024. július 29., 21:52

Szobrot állít Hollán Ernőnek a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara. 200 éve Szombathelyen született a nagyszerű hadmérnök, a Magyar Mérnök- és Építész Egylet alapítója. Az évforduló alkalmából ősszel leleplezik a róla készült első köztéri alkotást. A költségek egy részét közadakozásból fedezi a kamara, felhívást tették közzé, támogatókat keresnek.

Szobrot állít Hollán Ernőnek a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara

Születésének 200. évfordulója alkalmából az idei évet Hollán Ernő emlékének szenteli a vármegyei kamara. Tartottak már emlékülést, konferenciát és koszorúzást is, ősszel pedig szobrot állítanak ide, a 11-es Huszár úti laktanya főépülete elé. Így tisztelegnek a nagyszerű hadmérnök előtt.

"Ahol most itt állok, itt lesz az első Hollán Ernő-szobor, tőlem jobbra lesz egy pihenőpad, aki idejön, le tud ülni, néhány információt fog kapni, egy QR-kódot lehet leolvasni, amin Hollán életútja, munkássága lesz rajta."

A bronz mellszobrot Veres Gábor, Munkácsy-díjas szobrászművész készíti el, már dolgozik rajta a műtermében. Körülötte köves ösvényt alakítanak ki és parkosítanak. Hollán Ernő a Magyar Mérnök- és Építész Egylet megalapításával sokat tett a mérnöki munka társadalmi elismeréséért, de életművében sok más elismerésre méltó fejezetet is találunk: az 1848-49-es szabadságharc idején hadmérnöki tudását fordította a haza javára, Széchenyi Istvánnal karöltve pedig letette a magyar vasútfejlesztés alapjait.

Nádor István - elnök, Vas Vármegyei Mérnöki Kamara
"A mi szemünkben elsősorban mérnök volt, de egyben közéleti személyiség is. Államtitkár, Deák Ferenc bizalmasa, részt vett a Kiegyezés előkészítésében, érdemei ellenére még nincs egy darab köztéri szobra sem, azt gondoltuk, bőven megérdemli, ezért álltunk az élére ennek a dolognak, és persze mert itt született Szombathelyen."

A kamara közadakozási felhívást tett közzé: járuljanak hozzá minél többen, kisebb-nagyobb összeggel a szobor megvalósításához.

Nádor István - elnök, Vas Vármegyei Mérnöki Kamara
"Elsősorban azért gondoljuk a közadakozást, hogy minél többen érezzék ezt a dolgot a magukénak, legyen a szombathelyi közélet része, nem csak a mérnökök dolga ez, nekem ez az elképzelésem erről."

Hollán Ernő első hazai köztéri szobrát a tervek szerint októberben leplezik le. A felajánlásokat a kamara képernyőn látható számlaszámán fogadják. Vas Vármegyei Mérnöki Kamara Minden adományozó személyes meghívást kap az avató ünnepségre, nevük QR kód segítségével lesz olvasható a padra rögzített információs táblán.