Hírek

Szociális, gyermek- és érdekvédelmi fórumhoz csatlakozott a Szombathelyi Egyházmegye

2024. július 11., 12:34

Szociális, gyermek- és érdekvédelmi fórumhoz csatlakozott a Szombathelyi Egyházmegye. A szervezet célja a katolikus intézményfenntartók együttműködése. Terveik között új szakmai módszerek megismertetése, szakmai kiadványok indítása és konferenciák szervezése is szerepel.

Szociális, gyermek- és érdekvédelmi fórumhoz csatlakozott a Szombathelyi Egyházmegye

Csatlakozott a Szombathelyi Egyházmegye a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumához. A szervezetet a Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ÁGOTA Közösség hozta létre idén áprilisban. Azóta több mint 70 intézményfenntartó csatlakozott. A Szombathelyi Egyházmegyével kedden írták alá az együttműködési megállapodást.

Vajda Norbert - főigazgató, Katolikus Szeretetszolgálat
“Arról szól, hogy mindenki aki a katolikus egyházhoz tartozik és a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozik, az többet tudjon egymásról, és ahogy itt a sajtótájékoztató elején is mondtam, eddig is tudtunk egymásról de nem feltétlen célzottan kommunikáltunk, és most ez a fórum most erre lehetőséget.” 

A Szombathelyi Egyházmegyéhez jelenleg 96 oktatási, szociális, nappali ellátást, illetve szakellátást biztosító intézmény kapcsolódik. Közel 700 rászoruló embernek nyújtanak segítséget és több, mint 800 embernek adnak munkát. A keresztény hitből és lelkiségből fakad, hogy igyekeznek támogatni - különösen a betegeket, időseket, árvákat, özvegyeket. Évszázadok alatt a kereszténység mindig törekedett erre. A legelső kórházat is keresztények hozták létre - mondta el Székely János megyéspüspök.

Székely János - megyéspüspök
“Így volt ez Magyarországon is,  a második világháború végéig, a kommunista diktatúra éveiig rengetegen, főleg nővérek, apácák, igen gyakran ingyen kórházakban, idős otthonokban szolgáltak és vitték oda azt a fajta lelkületet, amit az egyház hozzá tud tenni a szociális ellátáshoz, például az örök élet reményét, hogy nem vagy egyedül, a halál nem végállomás, az emberi élet nem a semmiből a semmibe tart, vagy egy olyan gyermeknek, akit a szülei valami miatt nem tudnak fölnevelni vagy akár elhagytak azt a biztos tudatot, hogy istennek gyermeke vagy, van mennyei atyád.”

Az ünnepélyes aláíráson Marx Gyuláné, a Gondviselés Háza intézményvezetője úgy fogalmazott: reméli, hogy a kapcsolatok élettel telnek meg, nemcsak az egyházmegyén belül, de az egész országban. A megállapodás része az új szakmai módszerek megismertetése, közös szakmai kiadványok indítása és konferenciák szervezése. Fontosnak tartják továbbá az állami szereplőkkel történő szoros szakmai együttműködést.