Hírek

Több mint egymilliárd forint pályázati forrásból orvos-nővér apartmanház épült

2024. október 18., 08:32

Több mint egymilliárd forint pályázati forrásból orvos-nővér apartmanház épült a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 11-es Huszár úti telephelyén. A 40 férőhelyes szállásra kórházi dolgozók pályázhatnak. A beköltözés most kezdődött el, egy orvosházaspár a napokban foglalja el az egyik emeleti apartmant. A kórház azt várja, hogy a színvonalas szálláslehetőség segíti a munkaerő megtartását és új dolgozókat is vonz.

Több mint egymilliárd forint pályázati forrásból orvos-nővér apartmanház épült

A kórház 11-es Huszár úti telephelyén csendes, zöld környezetben épült fel a modern, kétszintes apartmanház, amit ma délelőtt a sajtó képviselőinek is bemutattak. Az 1,1 milliárd forint értékű beruházás az EFOP program részeként valósult meg, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinált.

Káldy Zoltán - orvosigazgató-helyettes, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Az országban 15 helyszínen 13 milliárd forintos költségvetésből hoztak létre az egészségügyi dolgozók számára új, színvonalas szálláshelyeket. Szerencsére mi is bekerültünk a 15 helyszín egyikébe."

A kórháznak van egy 30 férőhelyes nővérszállója a Paragvári utcában, és három orvoslakás itt a Huszár úton. Ezzel a fejlesztéssel további 40 főt tudnak elhelyezni. 20 darab kétszobás apartmant alakítottak ki. Az alsó és a felső szinten is épült egy konyhával felszerelt közösségi helyiség is, amit társalgóként, ebédlőként lehet használni.

"Alap bútorokkal rendelkezik, ágy, szekrény, minikonyha, ezt fejlesztheti mindenki saját erőből személyes bútorok behozatalával."

A szobák mellett hűtővel, főzőlappal felszerelt teakonyha és egy kis fürdőszoba várja az új lakókat, 36 m2-en. Vidéki vagy az ország távolabbi részeiből érkező egyedülálló kórházi dolgozók, párok és családok is pályázhatnak - négyfős bizottság dönt a beadványokról. Az első lakó egy orvos házaspár most költözik, az egyik emeleti apartmant választották. Tetszik nekik az új hely.

Hetzl Dániel - általános orvos, rezidens
"Folyamatban van a beköltözés, a pakolás, most még minden dobozokban, zacskóban van, egy hónapnyi időt hagytunk ezekre a dolgokra."

Azt mondják, az otthonteremtés óriási költséggel jár manapság a fiatalok számára. Ez pedig remek lehetőség számukra az életkezdéshez. Egyelőre egy évre írták alá a szerződést, ami meghosszabbítható.

Orgován Veronika - általános orvos, rezidens
"Fiatal párként, részemről pályakezdőként, most kezdtem a fül-orr-gégészeten szintén orvosként. Én szombathelyi vagyok, de így a gyerekkori otthonból felnőtt életet kezdhetünk, Dániel nem szombathelyi, számunkra mindenképp előnyös, hogy itt tudunk együtt lakni, közös életet elkezdeni."

Káldy Zoltán elmondta, az épületet úgy tervezték, hogy később hőszivattyúval, napelemes rendszerrel is bővíthető. Azt remélik, hogy az új, színvonalas szállás növeli a kórház vonzerejét a munkaerőpiacon, hiszen lakhatási lehetőséggel hirdethetik meg az álláspályázatokat.

Káldy Zoltán - orvosigazgató-helyettes, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"A cél az, hogy a jól felkészült, kvalifikált, elkötelezett dolgozóinkat meg tudjuk tartani, másrészt vidékről vagy az ország más területéről új munkaerőt vonzzunk ide Szombathelyre, hogy a kórház jól ismert humánerőforrás problémáin nénileg tudjunk javítani."

A lakóknak bérleti díjat nem kell fizetniük, csak a rezsi- és közös költséget. Az épület mellett kialakítottak 20 parkolóhelyet, 8 kerékpártárolót és egy elektromosautó-töltőt is telepítettek.