Hírek

Ütemterv szerint halad a Szedreskert Bölcsőde építése Szentkirályon

2024. október 18., 16:30

Ütemterv szerint halad a Szedreskert Bölcsőde építése Szentkirályon. Finisben tart a munka, két hónap van hátra az átadásig. A beruházásra 600 millió forint pályázati támogatást nyert az önkormányzat. Három csoportban 40 gyermeket fogad az új intézmény, ami Szombathely kilencedik bölcsődéje. A városrészen sok a fiatal család, nagy az igény a férőhelyekre. Még lehet jelentkezni.

Ütemterv szerint halad a Szedreskert Bölcsőde építése Szentkirályon

Elkészült az épület, már felkerült a felirat is: Szedreskert Bölcsőde. Most az udvari munkák folynak, feltöltik és rendezik a területet.

Helyükre kerültek a játékok: telepítettek rugós hintát szabványos ütéscsillapító réteggel, aprócska faházikót, és több elemből álló mászókát is.

A terasz burkolatát rögzítik éppen, közben pedig folyamatosan érkeznek a bútorok. Minden a tervezett ütemben folyik.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"Van egy ütemterv, amit ilyenkor el kell fogadtatnunk a támogatókkal, közreműködő szervezetekkel, azt tudjuk tartani. Ezt megerősítik egyébként az ellenőrzések, amik a folyamatba vannak építve. Jöttek az irányító hatóságtól ellenőrizni, hogy az történik-e, ami a leadott tervekben van, és hát igen. A kivitelezővel is harmonikus az együttműködés, és mindenki láthatja, hogy rendben haladnak a munkálatok."

A belső terekben az utolsó simítások vannak hátra. Beépítették a nyílászárókat, befejeződtek a gépészeti munkák, helyükre kerültek a kis mosdók, wc-k, elkészült a konyha és az összes burkolat. Egy tágas tornaszobát és három csoportszobát alakítottak ki - 40 gyermek számára. A tájékozódást színkódok segítik.

"Ugye 0-3 éves gyerekekről van szó, esetleg négy. Nekik a csoportnév nehezen megjegyezhető, a színkód könnyebbség, a zöld, a narancs és a citromsárga - meg tudják jegyezni. A színkódokat a kereteken és a csempéken is használják."

A Gyöngyöshermán-Szentkirályon élő fiatal családok részéről régóta nagy igény mutatkozott a bölcsődei férőhelyekre, hiszen a legközelebbi intézmény a Százhold városrészen található. Az önkormányzat 600 millió forint pályázati támogatást nyert a fejlesztésre. Elbontották a templom melletti telken álló régi épületeket, és a Szedreskert szomszédságában megtervezték az új bölcsit, ami mindenben megfelel a 21. századi igényeknek, ráadásul energiatakarékos is: hőszivattyút és napelemeket építettek be. Még két hónap van az átadásig, a nyitást december közepére tervezik.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"Néhány hely egyébként még van, de azt kéri a bölcsőde vezetése, hogy jelentkezzenek, amint lehet, mert fogynak a helyek. Még 6-7 helyünk van. Aki csak februárban-márciusban hozná a gyermeket, ő is írassa be a gyermeket, mert ha a helyek elfogynak, nem tudják őket fogadni."

Néhány fát, cserjét és bokrot már elültettek, de a zöldítési munkák még folytatódnak. Elkészültek a parkolók, és a kerítéselemek is hamarosan a helyükre kerülnek. A telken álló két terebélyes tiszafát megtartották. Az elbontott kisiskola-épület tégláiból pedig - mintegy mementóként - falat emeltek az utcafronton, ahol egy emléktáblát is elhelyeznek.