Hírek

Vas vármegyében is tűzgyújtási tilalom lépett életbe

2024. július 12., 23:19

A tartós kánikula és a csapadékmentés időjárás miatt Vas vármegyében is tűzgyújtási tilalom lépett életbe. Július 11-étől tilos a kerti égetés és az erdei tűzrakóhelyek használata.

Vas vármegyében is tűzgyújtási tilalom lépett életbe

“Normális” időjárási körülmények között biztonságos a sütögetés a parkerdei kijelölt tűzrakóhelyeken – most ezeket sem szabad használni.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Erdőkben, fásításokban és azok 200 méteres környezetében tilos bármely fajta égetési tevényeség, tűzgyújtás, ez vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is akár az erdőkben, fásításokban legyenek.

Az utóbbi napok kánikulai időjárása kiszárította a növényeket, a földfelszínt, így könnyen lángra kap és terjed a tűz. Ezért rendelt el az egész országra, Vas vármegyére is tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. Az otthoni grillezés, bográcsozás is fokozott óvatosságot kíván.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Tájékozódjunk az aktuális időjárási körülményekről, ugyanis nem tudhatjuk azt, hogy mikor támad fel hirtelen a szél, parazsat el tudja fújni úgy, hogy be tudja gyújtani a száraz avart. 

Azt kérik, a lakosság fokozottan ügyeljen arra, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az út menti növényzetet.