Hírek

Visszanyerték eredeti szépségüket a felújítás alatt álló kőszegi Szent Imre-templom mellékoltárképei

2024. október 12., 16:30
Visszanyerték eredeti szépségüket a felújítás alatt álló kőszegi Szent Imre-templom mellékoltárképei. A Mária megkoronázása és a Győztes immaculata című, csaknem 250 éves, restaurált festményeket kamarakiállítás keretében lehet megnézni a Szombathelyi Képtárban november 10-ig.
Visszanyerték eredeti szépségüket a felújítás alatt álló kőszegi Szent Imre-templom mellékoltárképei

A képtár aulájában állították ki a kőszegi Szent Imre-templom restaurált mellékoltárképeit. A kamaratárlat megnyitóján Cebula Anna igazgató úgy fogalmazott: a kiállítás tovább erősíti a Savaria Múzeum és az egyházmegye kapcsolatát. A szakrális művészet mindig a vallási értékek hordozója volt.

Cebula Anna - igazgató, Szombathelyi Képtár

"Az itt látható festmények magasztos példái az egyházi művészetnek, ami tartalmával és kvalitásaival arra volt hivatott, hogy közelebb hozza az igazságot az istenről, imára buzdítsa a híveket, segítse az elmélyülést, megteremtve lelkükben a csendet."

A Győztes immaculata című festmény a maga gazdag szimbolikájával Schaller István munkája. A tükör a szeplőtelenség jelképe, a kígyó alakjában felbukkanó gonoszt a kis Jézus keresztfejű lándzsával döfi le, ami a hit győzelmét hirdeti. A Szent Szűz feje fölött látható 12 csillag pedig utal az Ószövetség népének 12 törzsére és a 12 apostolra. Mária az egyház legtökéletesebb tagja, minden hívő ember példaképe, aki befogadta istent - fogalmazott a megyéspüspök.

Székely János - megyéspüspök

"Egy asszony, öltözete a nap, lába alatt a hold, fején 12 csillagból korona, Mária a menny királynője, ragyog, az egész univerzum fényében ragyog."

A Mária megkoronázása című oltárkép alkotója nem azonosítható be teljes bizonyossággal. A Szentháromságot ábrázolja, középen a Szent Szűzzel, fent a Szentlélek jelenik meg galamb alakban. A festményeket utoljára 1937-ben restaurálták, azóta elsötétedtek, szennyeződtek, sok helyen a festék is megkopott. Most visszanyerték eredeti szépségüket, a művészek rendbe hozták a vásznat és a keretet, tisztították és lakkozták a felületet. A munkafolyamatot bemutató dokumentáció is látható a tárlaton, ebből kitűnik, mekkora a változás. Sarkadi Márton építészmérnök elmondta, hogy a Szent Imre-templom belső felújítása hamarosan befejeződik. A helyreállítást kísérő kutatások számos új eredményt hoztak a templom építéséről és átalakulásairól.

Sarkadi Márton - építészmérnök

"A templom belső berendezése is teljesen kicserélődött az évszázadok alatt. Az oltárképek a 18. század második felében, az 1760-as, 70-es években készültek. Ekkor nyerte el a gazdag berendezését a templom, amely máig fönnmaradt."

November 10-ig van lehetőség közelebbről is megszemlélni a mellékoltárképeket, utána visszakerülnek eredeti helyükre.